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SCRABBLE® and associated trademarks and trade dress are owned by, and used under license from Mattel, Inc.

SCRABBLE is a registered trademark of J. W. Spear & Sons Ltd., a subsidiary of Mattel, Inc. © 2013 Mattel, Inc. All Rights Reserved

Game Rules
ISSUE: July 2016
These Game Rules are based upon the Rules of Play as issued by J W Spear & Sons with all Scrabble sets, and on current ABSP/WESPA Tournament Rules. However, some variations have been adopted by the League over the years, to meet the needs of competitive play.

1.
It is the duty of the host/hostess to provide the following equipment:

· Two deluxe Scrabble sets; tournament tiles (i.e. smooth tiles) should be used if available
· Two bags to hold the tiles (box lids are not permitted)
· Current edition of Collins Official SCRABBLE© Words, Fifth Edition, May 2019. (Alternatively, digital word checkers Zyzzyva (CSW19 dictionary), or suitable adjudication software with CSW19 dictionary may be used.
· The current Guidance Notes, Fixture Rules and Games Rules
· Paper for scoring/recording the blanks. (Most players generally bring their own score sheets and tile tracking sheets)

Note: if the host/hostess cannot provide any of the above, he/she should ensure that one of the players attending the match brings them.

2.
Any act which contravenes the spirit of equitable and fair play constitutes unethical behaviour, even if it cannot be classified as a violation of the Rules or the Standard Rules. 
 
Unethical behaviour includes, but is not limited to: talking unnecessarily, making statements capable of misleading the opponent or affecting the opponent’s play and unsolicited comment with regard to the style of play.
3.
At the start of the evening, unless there is a mutual agreement to do otherwise, all players must draw tiles to see who plays who. A blank beats the ‘A’ tile. The two players nearest to ‘blank’ play each other in the first game, leaving the other two players to play each other. If players draw same tile all tying players will draw again. For round two, the two winners and two losers of game one play each other. In the final round the players who have not yet played are paired together. 

4.
No words lists are to be consulted during play (except as per Rule 11). Tile tracking, however, is allowed.

5.
When drawing tiles, the bag must be held at or above shoulder height. It is recommended that the tiles should be removed one at a time, and placed face downwards on the table. When changing, follow this procedure and put the unwanted tiles back in the bag before picking the new tiles from the table. Players are reminded to keep tiles and bags above the level of the table at all times.

6.
If Player A draws too many replacement tiles (overdraws), and brings the overdraw to the attention of his/her opponent, then the procedure is as follows:
If the newly drawn tile/s has touched the rack:

· Any tile seen is counted as having touched the rack.

· The overdrawing player intermixes the newly drawn and old tiles and places them face down on the table.

· The opponent randomly turns face up X + 2 tiles (where X represents the number of overdrawn tiles). Both players should see the tiles.
· The opponent selects X tiles to return to the bag and two to return to the overdrawing player, leaving that player with a total of 7 tiles to place on his/her rack.
If the newly drawn tile/s has not touched the rack:

· The overdrawing player places only the newly drawn tiles face down on the table.

· The opponent randomly turns face up X + 2 tiles, where X represents the number of overdrawn tiles. (unless only one replacement tile should have been drawn, in which case the opponent turns face up all newly drawn tiles). Both players should see the tiles.

· The opponent selects X tiles to return to the bag and returns the rest to the overdrawing player.

7.
When four players share a table, both tile bags should be kept on the ‘offside’, not at the centre between the two boards.

8.
Both players are responsible for ensuring that the tiles are correct before the game starts. At the start of the evening tiles should be laid on the board in a four 5 x 5 grid, or one 10 x 10 grid, to ensure there are 100 tiles. It is optional to compile grids again before games two and three. No corrections can be made once the game has started. If, during the course of the game, tiles are picked from the wrong bag, the situation should be rectified if the error is discovered soon enough (e.g. if the person who picked the wrong tiles has not played any, and the wrong tiles can be identified). However, if any wrong tiles have been played and play has continued, the tiles must remain as played. Prevention is better than cure: recommended precautions are to play games on separate tables, to use distinctive bags, or to use tiles marked differently on the reverse.

9.
a)
A player’s turn is completed when he/she has placed the tiles on the 

board and announced the score. The player must record the score before drawing any replacement tiles. The opponent accepts the turn if he or she neither calls ‘hold’ nor issues a challenge before the player removes a replacement tile from the bag. Writing by the opponent does not affect acceptance of a turn. A player considering a challenge must call ‘hold’, thereby warning the opponent not to draw replacement tiles. The player may take any amount of time to challenge the play after calling ‘hold’. 
b)
If the opponent challenges before the player has announced his/her score the player may say ‘I have not yet announced my score’ and proceed to play a fresh word or change or pass. If, however, the player allows the challenge to go ahead the move is deemed to stand: the adjudication must be accepted.

c)
While a player is checking the challenge from the other board his/her opponent will not play until that process is completed.

10.
When exchanging tiles a player must announce ‘Change’ and then MUST state the number of tiles being exchanged; this constitutes the end of the turn, equivalent to announcing the score. Once you have stated the number of tiles to be exchanged it cannot be altered.

11.
If using a book to check words, only the current word list (Collins Official SCRABBLE© Words, Fifth Edition, May 2019, hereafter termed ‘CSW’) may be used. Challenged words may not be looked up by either player: adjudication must be made by a third party. Words longer than 10 letters are listed in the section at the end of CSW so looking in the dictionary will be unnecessary. 

12.
If self-adjudication is used, then in addition to manual look-up of hard-copy CSW, hand-held, lap-top or stand-alone electronic devices with current adjudication software correctly installed, may be used to check challenged word(s). Word(s) should ideally be keyed in by the challenger but, with agreement, any player may perform the keying-in. The keyed word(s) must be shown to the opponent, to check spelling, before the OK button is pressed to validate the move. The opponent must also be allowed to see the validation result. If a recheck is required, then the current accepted hard-copy word list (CSW) must be consulted by a third-party – i.e. not one of the players involved in the game.

13.
If a player wishes to challenge more than one word, he/she must state at the time of the challenge which words are to be checked. The adjudicator shall then give a collective verdict on the validity of the words challenged so that, for example, if one or more words are invalid the stated verdict is ‘invalid’. A player is entitled to ask for a recheck. No new words may be challenged for that turn.

14. 
Instead of placing tiles on the board or exchanging tiles, a player may PASS, whether or not he/she is able to make a word or words. However, the game ends after six consecutive turns scoring zero, where the scores of zero result from any combination of passes, exchanges, or successful challenges.

15.
A player who plays the blank tile must clearly announce which letter it represents. In addition, it is acceptable to point to the relevant letter if it is on the board or to clarify the blank’s identity through the use of the phonetic alphabet or similar. It is not acceptable to pronounce the word in which the blank appears. It is in both players’ interests to be able to prevent the blank’s identity being subsequently contested. Before completing his/her turn, the player who plays the blank must record the blank’s identity on a neutral sheet of paper, and the opponent must ensure that this is done. If the blank’s identity is not recorded in accordance with the above rule and a dispute subsequently arises, the player, on move, may re-designate the blank. All words formed by the re-designation are taken to be words played in that player’s next turn and may therefore be challenged.
16.
A player may do the following things only when it is his or her turn to play: 
· adjust the tiles on the board

· rotate or adjust the board
· ask to verify scores with the opponent who must co-operate.
17.
A player may count the tiles in the bag at any stage of the game, with priority allowed to the player on turn. The player must announce his or her intention to shuffle or count the tiles. When counting the tiles in the bag the player must show the opponent that the hand used to shuffle or count the tiles is empty upon entering and withdrawing it from the bag. The counting player is reminded always to keep the bag above the level of the table.
18.
Unlimited changes are allowed, with the proviso that at least seven tiles are in the bag at the time of the change.

19.
If any tile/s (other than those properly in a player’s possession) are discovered outside the bag at any time during the game and before the final result is agreed, both players see the tile/s and it/they are returned to the bag. Any tiles that may have been removed from players’ racks in the belief that the game was over are replaced. If both players have seven tiles on their racks play resumes as normal. If only one player has seven tiles, that player’s opponent draws from the bag. If neither player has seven tiles, the players ascertain who should have drawn the replacement tile/s earliest, and that player draws from the bag. If only one player has tiles after this is done, the game is over and the result recalculated as necessary. Under no circumstances may any moves be replayed.
20.
If any tile/s are discovered in the bag, which the players had thought to be empty, before the final scores have been agreed, then both players see the tile/s. Any tiles that may have been removed from the player’s racks in belief that the game was over are replaced, and the players ascertain who should have drawn replacement tiles earliest. That player adds the tile/s to his/her rack. If both players still have tiles after this process, play resumes. If only one player has tiles the game is over and the result recalculated as necessary. Under no circumstances may any moves be replayed.
21.
Each player is responsible for recording both his/her own and his/her opponent’s scores in such a way that they can be readily checked should there be a discrepancy at the end of the game. Any player who does not keep the scores in this way must accept the score of his/her opponent who has correctly recorded the score.

22.
Once the final result has been agreed by the two players no change may be made to the final score unless it has been agreed that a mistake has occurred in preparing it.

23.
Clocks may be used at League evenings whether for tournament practice or to speed up proceedings. Rules pertaining to clocks are found in the current APSP/WESPA Rule Book. Many members are also ABSP members and they should have a copy handy to consult if any dispute over rules should arise which is not covered by London League Game Rules.

24.
The Committee will be allowed to make changes to the playing rules without the need for a postal vote or AGM motion, but taking into account of the views of the membership. Any proposals of change will be published both on the London Scrabble League Yahoo Group and in the newsletter (or whatever current means of communication is being used). Following publication, members will have 3 weeks to give their views. If 50% of the membership at the time of the proposal is against it then that change will not take place. Any motions not relating specifically to rules will be welcome for discussion at the AGM. Any member may put forward motion/s which shall be proposed and seconded, and submitted in writing to the League Secretary. The motions (with supporting argument if provided) and a ballot slip will be issued with the ensuing season’s entry form and renewing members will vote (agree/disagree/abstain) on them.
25.
Any member wishing to complain about breaches of the London Scrabble League’s Rules, or any other matter, should WRITE to the Complaints Officer.

Collins Official Scrabble Words contains certain words which may be offensive to some people. These words are however part of the English language, which the dictionary reflects. Should any of these words be played in a match this should not be considered as offensive in any way.
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